Hoe Rotterdam zijn
skatecultuur verkwanselt
Het was de hotspot voor skatend, boardend en wheelend Rotterdam. Maar met de herinrichting van het Museumpark verdween een uniek stukje skatecultuur. Dat was niet nodig geweest als de skaters op tijd waren gehoord. Ook anderen zijn niet blij met het participatieproces. Wat ging er mis?
“De dagen leken op elkaar. Het was lente, het was warm — het was coronalockdown. In het Museumpark zaten overal groepjes mensen, in het midden werd geskatet. Niemand had last van elkaar. Al die groepjes hadden hun eigen speakers mee en draaiden verschillende muziek — hiphop, metal, psychedelische rock. Het leek wel een klein festival. Iedereen was aan het chillen, het was een plek van verbinding. Ik heb er echt belachelijk veel vrienden leren kennen.”
Wat is ons
overkomen?
In ons onderzoek Wonen daar mensen dan? zien we het vaker: participatie als afvinkoperatie. Er ligt al een plan, en niemand heeft er belang bij om daar allerlei wijzigingen in door te voeren, want dat leidt maar tot vertraging en extra kosten. Participatie bestaat dan uit een aantal inspraakronden, waarbij alleen minimale aanpassingen doorgevoerd worden. Voor insprekers is vaak volkomen onduidelijk of er iets met hun input is gedaan, en zo ja wat. In Rotterdam is nu het gevolg dat de bruisende skatecultuur op zijn gat ligt.
Steun ons
Onderzoeksjournalistiek vervult een essentiële waakhondfunctie in een democratische rechtsstaat. Maar ons werk is tijdrovend en kostbaar. De tarieven die mediabedrijven betalen, dekken slechts een klein deel van ons spitwerk. Jouw steun is daarom onmisbaar. Help ons spitten en doneer nu een (klein) bedrag!