Hoe de familie Van der Plas met winsten uit de visserij een vastgoedimperium bouwt
Parlevliet & Van der Plas boekte in de laatste tien jaar een nettowinst van ruim 700 miljoen euro. De helft van dat geld ging als dividend naar de families Van der Plas en Parlevliet. Wat doen zij met die miljoenen? Onderzoekscollectief Spit zocht het uit en stuitte op een vastgoedimperium in wording.
Een restaurant bovenin, winkels beneden, en plek voor kunst en cultuur op de tussenliggende verdiepingen. Ondernemer Alexander van Nimwegen zit vol plannen voor zijn nieuwste aankoop: het V&D-pand in hartje Leiden. Deze maand moet het voormalige warenhuis alweer open. Volgens Van Nimwegen is het een groot voordeel dat hij als ondernemer met Leidse wortels het pand koopt, en niet een groot buitenlands investeringsfonds.
Aan het historische gebouw hing een stevig prijskaartje van 26,5 miljoen euro. Maar het is niet Van Nimwegen alleen die de aankoop betaalde. Dat bedrag kwam op tafel dankzij de betrokkenheid van de familie Van der Plas, mede-eigenaren van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas (P&P). Het Leidse V&D-pand is niet het enige vastgoed waarin het Katwijkse vissersgeslacht in belegt. Uit onderzoek van collectief Spit blijkt dat de Van der Plassen in relatief korte tijd een fors vastgoedimperium opbouwen in de regio Leiden. Waarom investeren vissers in stenen? En waar komt het geld vandaan?
In de afgelopen tien jaar boekte visserijbedrijf P&P opgeteld een nettowinst van meer dan 700 miljoen euro. De meeste winsten bleven tot 2017 binnen het bedrijf, om te investeren in overnames in de visserijsector. Door bezit van visserijquota in binnen- en buitenland groeide P&P zo uit tot een van de grootste visserijbedrijven ter wereld.
Dikke dividenden
Sinds 2017 springt P&P anders om met de bedrijfswinsten. Het keerde een steeds groter deel als dividend uit aan de families Parlevliet en Van der Plas, die de aandelen bezitten. Tussen 2017 en 2020 streken zij 250 miljoen euro op aan winstuitkeringen.
Waarom P&P meer winst uitkeert en minder investeert in visserij, is niet duidelijk. Meerdere verzoeken om een interview bleven onbeantwoord. Een reden voor de forse winstuitkeringen is wellicht de ruzie met het afvallige familielid Nico Parlevliet. De broer van ceo Diek Parlevliet werd in 2016 door de Parlevliet-tak uitgekocht voor 122,5 miljoen euro. Dat bedrag is ongeveer de helft van de uitgekeerde dividenden. De andere helft komt toe aan de familie Van der Plas, die een deel van dat vermogen in onroerend goed belegt.
Platgeslagen Kever
De spil in die vastgoedinvesteringen is het in 2016 opgerichte bedrijf VisInvest B.V. Het staat bij de Kamer van Koophandel weliswaar ingeschreven op het adres van het hoofdkantoor van P&P in Valkenburg, maar heeft niets met het visserijbedrijf te maken. De bestuurders zijn voormalig P&P-directeur Ton van der Plas en diens neef Dirk. Op de balans van Visinvest staat voor meer dan 50 miljoen euro aan bezittingen.
VisInvest is op haar beurt weer bestuurder van het bedrijf VNDP, een samenwerkingsverband met horeca- en vastgoedondernemer Van Nimwegen, dat in december eigenaar werd van het V&D-pand. Het staat ingeschreven op het adres van de vroegere Volkswagengarage aan de Geversstraat in Oegstgeest. Dat pand werd recentelijk aangekocht door een bedrijf met de opvallende naam 'De Platgeslagen Kever B.V.'. Ook dat bedrijf is een samenwerking tussen Van Nimwegen en VisInvest. Op dit adres staan nog 42 bv's ingeschreven die allemaal bestuurd worden door het samenwerkingsverband van Van Nimwegen en de Van der Plassen.
De Premier
Een andere partner van de familie Van der Plas is de Katwijkse bouwer en projectontwikkelaar Van Rhijn. Zo kocht VisInvest in 2019 voor 8 miljoen euro een oud schoolgebouw van MBO Rijnland op de hoek van de Vijf Meilaan en de Churchilllaan in Leiden. Nu zit er tijdelijk een opvang voor mensen die door een scheiding dakloos zijn geraakt. Maar over een paar jaar moet hier De Premier staan: een 70 meter hoge woontoren, waar in de buurt nogal wat weerstand tegen is. VisInvest werkt samen met Van Rhijn Bouw volgens een vaste rolverdeling: de Katwijkse ontwikkelaar is het gezicht naar de buitenwereld, VisInvest de financier.
Ook in Katwijk kocht VisInvest potentiële woningbouwlocaties op, zoals het rommelig ogende bedrijventerrein Katwijkerbroek. Dat bestaat uit een paar stukken braakliggend terrein, een rijtje containerwoningen voor arbeidsmigranten en een keur aan bedrijven waaronder een visnettenfabriek, een schilderbedrijf en de Martin Gaus Hondenschool. Sinds 2019 is het voor een groot deel in handen van een dochterbedrijf van VisInvest. Koopprijs: 3,4 miljoen euro. Dat kan een lucratieve investering blijken, want in de laatste bouwplannen heeft de gemeente het terrein aangewezen als mogelijk plek voor hoogbouw.
Kwakelwei
Ook op de Katwijkse Kwakelwei komen misschien woningen. Van der Plas kocht dit stuk groen in 2018 voor 4,8 miljoen euro, niet via Visinvest bv, maar via de Stichting AJ. Ook hier treedt Van Rhijn op als gezicht naar de buitenwereld. Het doel is er dure huizen te bouwen, maar omwonenden zien liever een stadspark in dit laatste stukje groen in het versteende Katwijk aan den Rijn. In een poging om de politiek tot andere gedachten te bewegen, heeft Van Rhijn nu een vergunningaanvraag gedaan om kassen te bouwen. Dat past namelijk wel binnen het huidige, agrarische bestemmingsplan. Maar op kassen zit ook niemand te wachten, dus de kans is groot dat een nieuw college van b en w alsnog een voorstel doet aan de gemeenteraad om het bestemmingsplan te wijzigen en zo woningbouw mogelijk te maken.
Een ander groot project waarbij VisInvest optreedt als financier, is het terrein van de vroegere horecagroothandel Hocras in Bussum. Daar moeten een woonwijk en een nieuwe middelbare school verrijzen. Ook is de VisInvest financier van een stuk landbouwgrond in De Zilk (gemeente Noordwijkerhout), niet ver van een recent door Van Rhijn opgeleverd nieuwbouwwijkje.
Niet alle investeringen van VisInvest zitten in stenen. Uit informatie van de Kamer van Koophandel blijkt dat het bedrijf ook aandelen heeft in Capturum, een softwarebedrijf met vestigingen in Veenendaal, Litouwen en Moldavië.
Vastgoedinvesteringen
Kwakelwei Katwijk: 4,8 miljoen (2018)
Katwijkerbroek Katwijk: 3,4 miljoen (2019)
De Vrijheid Leiden (oude MBO school): 8 miljoen euro (2019)
Hocras-terrein Bussum: 7 miljoen (2020)
V&D Leiden: 6,25 miljoen (2021)
Oude Volkswagengarage, Geversstraat Oegstgeest: 2,7 miljoen (2021)
Landbouwgrond De Zilk (financiering): 3 miljoen (2019)
Dit onderzoek verscheen ook in de IJmuider Courant.
Bron:
Bron:
Bron: